Οι εποχές είναι επικίνδυνες και αυτό το ξέρουν όλοι οι ιδιοκτήτες σπιτιών και καταστημάτων. Οι κλοπές ή ακόμα και οι ένοπλες ληστείες έχουν αυξηθεί κατά κόρον και ο καθένας ψάχνει τρόπους να προστατεύσει την περιουσία και την οικογένειά του. Πώς μπορείτε να το πετύχετε αυτό; Κάποιοι επιλέγουν να τοποθετήσουν κάγκελα, κουφώματα ασφαλείας, σύρτες και οτιδήποτε άλλο θεωρούν ότι θα σταματήσει το διαρρήκτη. Το θέμα, όμως, είναι να μη δώσουμε χρόνο στο διαρρήκτη, όχι απλώς να τον δυσκολέψουμε. Διότι οι σύγχρονοι κακοποιοί έχουν σύστημα και συνήθως παρακολουθούν τα θύματά τους. Έτσι, αν για παράδειγμα γνωρίζουν ότι θα φύγουμε για ταξίδι, θα έχουν όλο το χρόνο να παραβιάσουν τα συστήματα ασφαλείας που έχουμε τοποθετήσει. Αυτό δεν μπορούν να το καταφέρουν με το συναγερμό, ο οποίος τους ανιχνεύει από τα πρώτα δευτερόλεπτα και τους απωθεί πριν καν σκεφτούν να μπουν μέσα στο ακίνητό μας. Ποιοι είναι, όμως, οι μηχανισμοί των συναγερμών σπιτιών και καταστημάτων και γιατί με αυτούς μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι;

Μαγνητικές επαφές

Ο πιο κοινός τρόπος να θωρακίσετε την περιουσία σας μέσω συναγερμού είναι οι μαγνητικές επαφές, οι οποίες τοποθετούνται στα παράθυρα (τα τζάμια ή τα πατζούρια) και στις πόρτες. Μόλις το παράθυρο ή η πόρτα ανοίξει, ο συναγερμός, εφόσον είναι ενεργοποιημένος, χτυπάει, αφού η μαγνητική επαφή αντιλαμβάνεται την αλλαγή. Στην επαφή της κεντρικής πόρτας δίνονται κάποια δευτερόλεπτα, στα οποία ο ιδιοκτήτης μπορεί να απενεργοποιήσει το συναγερμό βάζοντας τον κωδικό.

Ραντάρ

Τα ραντάρ τοποθετούνται είτε σε συνδυασμό με τις μαγνητικές επαφές είτε ως εναλλακτικός τρόπος συναγερμού. Ανιχνεύουν την κίνηση μέσα στα δωμάτια ή στα μπαλκόνια, όμως έχουν το μειονέκτημα ότι μπορούν πιο εύκολα να παρακαμφθούν, για παράδειγμα αν ο διαρρήκτης φορέσει ειδική στολή από αλουμίνιο. Για αυτό το λόγο, συνιστάται να χρησιμοποιούνται επικουρικά με τις μαγνητικές επαφές. Τόσο οι μαγνητικές επαφές όσο και τα ραντάρ συνδέονται με το κεντρικό σύστημα συναγερμού είτε με καλώδια είτε ασύρματα. Κάθε παρέμβαση σε αυτό το σύστημα, όπως για παράδειγμα κόψιμο των καλωδίων, ενεργοποιεί τη σειρήνα του συναγερμού.

Σύνδεση με το κέντρο

Αν είστε πρόθυμοι να πληρώσετε μια μικρή ετήσια συνδρομή στην εταιρεία συναγερμών, τότε ο συναγερμός σας θα συνδέεται με το κέντρο της εταιρείας. Κάθε φορά που θα χτυπάει, θα ειδοποιείται το κέντρο, το οποίο θα σας παίρνει τηλέφωνο. Αν ο συναγερμός δεν χτύπησε από δικό σας λάθος, τότε μπορείτε να δώσετε εντολή στο κέντρο να ειδοποιήσει την αστυνομία. Έτσι, ο συναγερμός σας προστατεύει όχι μόνο επειδή η σειρήνα του τρομάζει και αποτρέπει τους επίδοξους κλέφτες, αλλά και ουσιαστικά μέσω της συνδρομής της αστυνομίας.

Κάμερες ασφαλείας

Αν θέλετε να μετατρέψετε το χώρο σας σε ένα απόρθητο φρούριο, στο οποίο θα νιώθετε απόλυτα ασφαλείς, μπορείτε να τοποθετήσετε στην είσοδό του, στον κήπο, στα μπαλκόνια ή σε οποιοδήποτε άλλο εκτεθειμένο σημείο κάμερες ασφαλείας, οι οποίες σας εγγυώνται ότι οποιοσδήποτε πλησιάσει θα καταγραφεί, ακόμα και αν δεν εισέλθει στην οικία ή το κατάστημά σας. Βέβαια, οι κάμερες παρακολούθησης διέπονται από ειδικό νομοθετικό καθεστώς, ενώ η εγκατάσταση συστήματος συναγερμού είναι απλή.