Όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που βάζουν πλέον συναγερμό στο σπίτι τους ή στο μαγαζί τους φοβούμενοι την πιθανότητα να πέσουν θύματα διάρρηξης. Έχουμε εξηγήσει ήδη πως η τοποθέτηση συναγερμού στο σπίτι είναι κάτι το οποίο μας σώζει από απρόσμενες συναντήσεις. Όμως, δεν αρκεί μόνο να έχουμε έναν συναγερμό. Το μισό μέρος της επιτυχίας κάποιου συστήματος ασφαλείας είναι και η σωστή συντήρησή του. Με τον όρο συντήρηση όμως τι εννοούμε; Εννοούμε τον έλεγχο του συστήματος ότι λειτουργεί σωστά και κατ’ επέκταση την αντικατάσταση των αναλώσιμων μερών όπως είναι η μπαταρία για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω. Πάμε όμως να δούμε τα βασικά σημεία της συντήρησης του συναγερμού.

Μπαταρία

Πολλοί αμελούν τη συγκεκριμένη “λεπτομέρεια” και δε δίνουν την πρέπουσα προσοχή σε κάτι που μπορεί να τους κοστίσει. Είναι γνωστό ότι οι συναγερμοί λειτουργούν με ρεύμα. Στη περίπτωση όμως κάποιας διακοπής ρεύματος, την δουλειά αναλαμβάνουν να κάνουν οι εφεδρικές μπαταρίες. Αν και δεν υπάρχει ακριβής τρόπος για να διαπιστώσουμε την κόπωσή τους, καλό είναι να φροντίζουμε να τις αντικαθιστούμε ανά δύο έτη. Το ίδιο ισχύει και για τη σειρήνα. Οι μπαταρίες πρέπει να τονίσουμε πως κατά μέσο όρο κρατούν τον συναγερμό “ζωντανό”, γύρω στις 48 ώρες. Η πιο επικίνδυνη εποχή για τις μπαταρίες των συναγερμών είναι το καλοκαίρι κατά το οποίο, οι συχνές διακοπές ρεύματος, αναγκάζουν τις μπαταρίες να δουλεύουν αρκετά με αποτέλεσμα τη σταδιακή κόπωσή τους.

Γενική συντήρηση για τυχόν βλάβες

Και οι συναγερμοί είναι μηχανήματα και όπως κάθε μηχάνημα, έτσι και αυτοί μπορούν να παρουσιάσουν κάποια δυσλειτουργία. Όταν εγκαθιστούμε έναν συναγερμό, καλό είναι να συμφωνούμε με τον πάροχό μας την ετήσια συντήρηση του συστήματος ασφαλείας. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος αισθητήρας ή κάποια μαγνητική ταινία να έχει χαλάσει. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να είμαστε πάντα σε ετοιμότητα με σκοπό να μην επιτρέψουμε στους επίδοξους διαρρήκτες να μπουν στο σπίτι μας.

Ο τεχνικός πρέπει να είναι φίλος μας

Όταν ο τεχνικός έρθει να κάνει την προγραμματισμένη συντήρηση στο σύστημά μας θα φροντίσει να αλλάξει την μπαταρία καθώς και οτιδήποτε άλλο κρίνεται, πως χρειάζεται αντικατάσταση. Σ τη συνάντηση αυτή, έχουμε την ευκαιρία να λύσουμε κάθε μας απορία είτε θεωρητική είτε πρακτική αφού ο τεχνικός θα φροντίσει να μας δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις. Επιπλέον ο τεχνικός αφού εξετάσει το υπάρχων σύστημα, θα μας προτείνει τυχόν αναβαθμίσεις που μπορούν να γίνουν με κάποιο ίσως πιο “φρέσκο” από άποψη τεχνολογίας σύστημα, με γνώμονα πάντα την καλύτερη και ποιοτικότερη ασφάλεια του προσωπικού σας χώρου.