Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν προξενήσει αναστάτωση στη χώρα και παράλληλα εθνικό πένθος μετά τα 16 θύματα που είχαμε στη Μάνδρα Αττικής. Όπως φαίνεται η χώρα δεν έχει την ανάλογη υποδομή ώστε να προλαμβάνει τέτοια περιστατικά πριν εξελιχθούν σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Σε όλες τις πιθανές ισχυρές βροχοπτώσεις θα πρέπει να λάβουμε τα ανάλογα μέτρα με σκοπό να προφυλαχτούμε από τη πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της πλημμύρας.

Εμείς θα σας δώσουμε κάποιες συμβουλές ώστε να καταφέρετε να προφυλαχθείτε από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Προετοιμασία

Φροντίζουμε πάντα να προετοιμαστούμε κατάλληλα ειδικά αν μένουμε σε περιοχή που κατά το παρελθόν είχε ιστορικό αντίστοιχων φαινομένων. Για αρχή ελέγξτε τα φρεάτια και τις υδρορροές με σκοπό να διαπιστώσετε αν λειτουργούν σωστά. Αν ξεκινήσει η βροχή και έχετε ακούσει από τα προγνωστικά πως θα εξελιχθεί σε καταιγίδα, φροντίστε να μη μετακινηθείτε καθώς και να μη βρίσκεστε σε υπόγειους χώρους.

Αν εξελιχθεί σε πλημμύρα

Αν διαπιστώσετε πως η κατάσταση “ξεφεύγει”, πηγαίνετε σε ψηλό όροφο και μείνετε εκεί για όσο χρειαστεί. Επίσης, μη μετακινηθείτε με το αυτοκίνητο και σε καμία περίπτωση μην επιχειρήσετε να διασχίσετε τον χείμαρρο πεζοί. Αν το αυτοκίνητό σας δε μπορεί να κινηθεί εξαιτίας της βροχής, εγκαταλείψτε το πριν παρασυρθείτε μαζί του. Επιπλέον, αποφύγετε να βρεθείτε κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια.

Μόλις η πλημμύρα ολοκληρωθεί

Αν δε βρίσκεστε σπίτι ή σε κάποιο κλειστό χώρο μετά το πέρας της πλημμύρας, φροντίστε να μείνετε μακριά από τις περιοχές που είναι επικίνδυνες. Ακόμα και περιοχές που ξέρετε καλά, μπορεί να έχουν αλλοιωθεί εξαιτίας της βροχής μιας και μπορεί π.χ. ο δρόμος να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Επί πρόσθετα, μην έρθετε σε επαφή με τα νερά που “ξέμειναν” από τη πλημμύρα, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μολύνσεων.

Πλημμυρισμένη περιοχή και πρόσβαση

Αν υπάρχει σοβαρή ανάγκη και μόνο θα πρέπει να πάτε σε μία πληγείσα περιοχή. Φροντίστε να περπατάτε σε σταθερό έδαφος ή αν οδηγείτε και βρεθείτε σε δρόμο με ζημιές, καλό είναι να βρείτε κάποια εναλλακτική λύση και εννοείται πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπακούετε στις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών.

Αποκατάσταση ζημιών

Δε πρέπει να προχωρήσετε στην οποιαδήποτε διαδικασία αποκατάστασης αν δε βεβαιωθείτε πως ο χώρος είναι ασφαλής από κάθε άποψη και κυρίως υγειονομικής. Μη ξεχάσετε σε καμία περίπτωση να κλείσετε το ηλεκτρικό ρεύμα ακόμα και αν η ευρύτερη περιοχή, έχει μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση.

Πώς εξετάζουμε ένα κτίριο που έχει πλημμυρίσει;

Μην εισέρχεστε σε οποιονδήποτε χώρο που έχει υποστεί ζημιές από την πλημμύρα χωρίς να φοράτε κλειστά παπούτσια ώστε να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς. Επιπλέον, σιγουρευτείτε πως η σκάλα είναι ασφαλής. Τέλος, κάνετε ενδελεχή έλεγχο στα δίκτυα άρδευσης, ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος.