Πέραν των κλοπών, που πλέον έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο και που συνεχώς έχουν αυξητική πορεία, υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι, οι οποίοι μπορούν να αποδειχθούν πολύ πιο επικίνδυνοι. Ένας από αυτούς είναι και η φωτιά στο σπίτι. Όσο σπάνια ακούμε για φωτιά στο σπίτι, άλλο τόσο είναι πιθανό μία αμέλειά μας να μας βάλει σε περιπέτειες.

Εμείς λοιπόν φροντίσαμε να φτιάξουμε έναν οδηγό με συμβουλές ώστε να προφυλαχθείτε εσείς και η περιουσία σας από το φρικτό σενάριο της φωτιάς.

Ελέγξτε το σπίτι σας πριν ξαπλώσετε

Απενεργοποιήστε για αρχή όλες τις ηλεκτρικές συσκευές όπως κουζίνα, φώτα, πλυντήριο. Επιπλέον, φροντίστε να αδειάσετε τυχόν απομεινάρια τσιγάρων με τη προϋπόθεση πως αυτά θα είναι σβηστά. Τον χειμώνα εάν χρησιμοποιείται τζάκι μπορείτε να τοποθετήσετε μια συσκευή προφύλαξης φωτιάς γύρω του.

Προληπτικό σχέδιο διαφυγής

Δε χρειάζεται να βρεθείτε προ τετελεσμένων γεγονότων για να φτιάξετε το πλάνο σωτηρίας σας. Μελετήστε προσεκτικά το πώς θα καταφέρετε να αποδράσετε σε περίπτωση πυρκαγιάς φτιάχνοντας ένα σχέδιο με πιθανά σενάρια διαφυγής. Για να διευκολύνετε το έργο σας φροντίστε να έχετε τις πιθανές εξόδους καθαρές, χωρίς δηλαδή εμπόδια που θα δυσκολέψουν την απόδρασή σας.

Εάν δε τα καταφέρετε να διαφύγετε…

Εάν όμως παρ’ όλη την πρόνοια δε καταφέρετε να διαφύγετε έγκαιρα και τελικά η φωτιά σας παγιδεύσει κατευθυνθείτε προς ένα παράθυρο μαζί με το τηλέφωνό σας και καλέστε την πυροσβεστική. Δεδομένου ότι ο καπνός έχει κατεύθυνση προς τα πάνω, εσείς φροντίστε να είστε στο έδαφος (το κεφάλι 30 εκατοστά από το πάτωμα) μαζί με μία υγρή πετσέτα. Μη ξεχνάμε πως ο καπνός είναι η κύρια αιτία θανάτου σε τέτοιες περιπτώσεις και όχι η φωτιά.

Πώς χρησιμοποιούμε τις πόρτες;

Για να διαφύγουμε χρησιμοποιούμε τις πόρτες. Υπάρχει όμως ένας τρόπος για να διαπιστώσουμε αν τελικά πίσω από την πόρτα που πρόκειται να ανοίξουμε, υπάρχει φωτιά. Γονατίζουμε λοιπόν και ακουμπάμε την πόρτα με το χέρι μας κοντά στο πλαίσιό της. Αν αυτό καίει, καταλαβαίνουμε τι υπάρχει από πίσω και φυσικά δεν ανοίγουμε. 

Πώς να αποφύγετε τη πρόκληση πυρκαγιάς στο σπίτι

Αγοράστε και τοποθετήστε ανιχνευτές καπνού οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε την φωτιά στα πρόωρα στάδιά της με σκοπό να προλάβετε να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και διαφυγής που αναφέραμε και παραπάνω.

Ακόμη, εάν έχετε προϊόντα τα οποία δουλεύουν με φυσικό αέριο όπως φιάλες υγραερίου, γκαζάκια κ.α. ακολουθείστε ευλαβικά τους κανόνες προφύλαξης που αναγράφονται στις συσκευασίες. Επί πρόσθετα, φροντίστε να αφαιρείτε τις φιάλες που έχουν αδειάσει.

Αν στο σπίτι έχετε κεριά ή καπνίζετε, φροντίστε να τα σβήνετε πριν βγείτε εκτός σπιτιού, ή πέσετε

για ύπνο.

Τέλος, αν θέλετε να καπνίσετε στο υπνοδωμάτιο, καλό είναι να μη το κάνετε αφού το να πιάσει κάποιο σημείο φωτιά δεν είναι και τόσο δύσκολο.