Δεν είναι λίγες οι φορές που τυχαίνει να αφήνουμε μόνα τους τα παιδιά στο σπίτι επειδή μπορεί να έχουμε κάποια σύντομη υποχρέωση. Όταν λέμε παιδιά, δεν εννοούμε φυσικά βρέφη ή κάτι αντίστοιχο αλλά για παιδιά ηλικίας από 8 ετών και άνω. Αυτό που έχει χρέος όμως κάθε γονιός, είναι να συμβουλεύσει το παιδί του για το πώς θα πρέπει να κινείται στις περιπτώσεις που θα μένει μόνο του στο σπίτι. Εμείς σας ετοιμάσαμε επτά συμβουλές που θα σας δώσουν “ιδέες” και λύσεις για το πώς να καταφέρετε να διατηρήσετε ασφαλή τα παιδιά σας όταν εσείς λείπετε από το σπίτι.

Κρατήστε επαφές με γνωστούς

Αν έχετε κάποιον γείτονα εμπιστοσύνης ή κάποιον πολύ στενό οικογενειακό σας φίλο μπορείτε να του δώσετε ορισμένα στοιχεία με σκοπό να γνωρίζει κάποια πράγματα για το παιδί σας σε περίπτωση ανάγκης. Επιπλέον, κρατήστε επαφή με το σχολείο του παιδιού σας ώστε αν συμβεί το οτιδήποτε, να ξέρετε που να απευθυνθείτε.

Μάθετε στο παιδί σας να ελέγχει πριν μπει στο σπίτι

Εδώ που τα λέμε ούτε κι εμείς ελέγχουμε το σπίτι περιφερειακά πριν μπούμε σε αυτό. Καλό είναι όμως να μάθετε στο παιδί σας να είναι προσεκτικό και παρατηρητικό πριν μπει στο σπίτι αφού μπορεί κάποιος να έχει κρυφτεί περιμένοντας να του κάνει κακό.

Θέστε αυστηρούς κανόνες όταν χρειαστεί να απαντάει στη πόρτα

Αν λείπετε από το σπίτι δε χρειάζεται το παιδί σας να απαντάει σε κάθε χτύπημα της πόρτας. Για να καταλάβει ότι πρόκειται για κάποιον συγγενή ή άτομο που γνωρίζει ενημερώστε το ότι θα καλέσει πρώτα στο τηλέφωνο ώστε το παιδί σας να του ανοίξει.

Καθορίστε μία ρουτίνα

Μπορείτε να θέσετε μία καθημερινή ρουτίνα σχετικά με κάποιες συνήθειες όπως είναι η ώρα άφιξης του παιδιού το σπίτι κ.α. Αν κάτι συμβεί θα ξέρετε πώς να κινηθείτε ενημερώνοντας τις αρχές γι’ αυτές τις βασικές συνήθειες του παιδιού σας.

Προσοχή στις ηλεκτρικές συσκευές

Πείτε στο παιδί σας να μη χρησιμοποιεί ηλεκτρικές συσκευές όταν λείπετε από το σπίτι σας αφού μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά σε περίπτωση απροσεξίας. Φροντίστε ώστε να έχετε έτοιμο φαγητό όταν θα λείπετε ώστε να μη μπει το παιδί σας στη διαδικασία να χρησιμοποιήσει κάποια ηλεκτρική συσκευή.

Προνοήστε σχετικά με τις περιπτώσεις ανάγκης

Φτιάξτε ένα πλάνο αντίδρασης για μία περίπτωση ανάγκης. Αποθηκεύστε τα τηλέφωνα των αρχών καθώς και αυτά κάποιων πολύ κοντινών σας προσώπων. Σε περίπτωση ανάγκης πρέπει να ξέρετε που να απευθυνθείτε πρώτα.

Μιλήστε στο παιδί σας σχετικά με τις υποχρεώσεις του

Εξηγήστε στο παιδί σας πως μπορεί κάποιοι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να τους κάνουν κακό. Ενημερώστε το επίσης πως πρέπει να προσέχει γενικότερα όταν βρίσκεται εκτός σπιτιού καθώς και όταν είναι μέσα σε αυτό.