Με ένα σύστημα παρακολούθησης φωτιάς, μπορεί να είστε σίγουροι πως είστε ασφαλείς, στην περίπτωση που το κέντρο παρακολούθησης του παρόχου σας ειδοποιηθεί, όταν κάποιος ανιχνευτής φωτιάς ή καπνού ενεργοποιηθεί. Το κέντρο λήψης σημάτων θα ειδοποιήσει αυτομάτως την πυροσβεστική και θα σιγουρευτεί πως όλοι οι κάτοικοι του σπιτιού είναι έξω από αυτό και πως δε διατρέχουν κάποιον κίνδυνο.

Με τις ημέρες των διακοπών να πλησιάζουν, είναι σημαντικό να υπενθυμίσετε στην οικογένειά σας τις κινήσεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καθώς και να σιγουρευτείτε πως είστε έτοιμος να α αντιδράσετε σε περίπτωση πυρκαγιάς!

Ανιχνευτές καπνού

Φροντίστε οι ανιχνευτές καπνού να είναι εγκατεστημένοι σε κάθε επίπεδο του σπιτιού σας. Προτείνεται να έχετε έναν ανιχνευτή καπνού σε κάθε υπνοδωμάτιο του σπιτιού σας. Αυτοί οι συναγερμοί είναι αρκετά δυνατοί ώστε να “ξυπνήσουν” όλο το σπίτι καθιστώντας ένα ικανό διάστημα άμεσης αντίδρασης ώστε να προλάβετε να διαφύγετε έγκαιρα!

Διαδρομή διαφυγής

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε προνοήσει ώστε να έχετε ένα πλάνο διαφυγής πριν μία φωτιά ξεσπάσει. Θα πρέπει να είστε ψύχραιμοι και να ξέρετε πώς να αντιδράσετε. Φτιάξτε μία στρατηγική για κάθε ένα μέλος του σπιτιού σας και φροντίστε για παράδειγμα να ορίσετε ένα σημείο συνάντησης εκτός του σπιτιού. Καλό θα είναι να έχετε δύο πλάνα απόδρασης. Μπορείτε εάν το θέλετε, να αγοράσετε σκάλες διαφυγής οι οποίες να μπορούν να προσαρμοστούν σε ένα παράθυρο των δωματίων που βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα του σπιτιού. Συστήνεται επίσης να κάνετε ορισμένες δοκιμές, με σκοπό να νιώσετε πιο άνετα εσείς και η οικογένειά σας, σε περίπτωση που θα χρειαστεί να χειριστείτε μία τέτοια κατάσταση.

Σταματήστε, πέστε κάτω και κυλιστείτε

Αν βρεθείτε ποτέ αντιμέτωποι με φωτιά απλά σταματήστε και μη περπατάτε άλλο, πέστε κάτω και κυλιστείτε στο έδαφος μέχρι η φωτιά να εξασθενίσει.

Μείνετε χαμηλά

Αν εντοπίσετε με την όσφρησή σας καπνό από φωτιά, μείνετε στο έδαφος με σκοπό να αποδράσετε με ασφάλεια.

Μία τέτοια κατάσταση μπορεί να μετατραπεί από κακή σε χείριστη, εντός λίγων δευτερολέπτων. Ετοιμαστείτε κατάλληλα και σιγουρευτείτε πως έχετε ενημερώσει την οικογένειά σας για το πώς θα αντιδράσει σε μία τέτοια δύσκολη περίπτωση. Ένα σύστημα πυρανίχνευσης θα σας καλύψει πλήρως σε περίπτωση φωτιάς. Οι διακοπές μπορούν να μας βάλουν σε ρίσκο και να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία φωτιά. Οπότε, φροντίστε να έχετε προνοήσει για το πώς θα αντιδράσετε σε περίπτωση μίας πυρκαγιάς.