Αν και οι κλοπές υλικών πραγμάτων πλέον είναι αυτό που ανησυχεί τους περισσότερους από εμάς, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι τομείς, μέσα από τους οποίους η εγκληματικότητα ανθεί κάνοντας πολλές φορές ακόμα μεγαλύτερη ζημιά από ότι θα έκανε ένας απλός διαρρήκτης της … πραγματικής ζωής.

Θύματα σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις είναι τα παιδιά, των οποίων την αθωότητα και καλή προαίρεση, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν, οι κάθε λογής ηλεκτρονικοί εγκληματίες.

Να ξεκαθαρίσουμε σε αυτό το σημείο, πως το ίντερνετ είναι ένας πολύ χρήσιμος τομέας στη ζωή του ανθρώπου όπως ήδη θα ξέρετε. Βέβαια αυτό δε σημαίνει πως δεν επιφυλάσσει κινδύνους, πόσο μάλλον δε όταν μιλάμε για ένα παιδί. Σκεφτείτε ας πούμε ότι έχετε ένα μαχαίρι. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και για καλό και για κακό σκοπό. Πάμε όμως να δούμε ορισμένες συμβουλές προς τους γονείς, με σκοπό να προφυλάξουν τα παιδιά τους, από τους κινδύνους του διαδικτύου.

1. Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική

Δε χρειάζεται να απαγορεύσετε στο παιδί σας να χρησιμοποιεί τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αυτό που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν είναι το γεγονός ότι τα παιδιά είναι πολύ έξυπνα οπότε αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να τους επισημάνουμε τους κινδύνους του διαδικτύου ώστε να έχουν μία εικόνα με τι μπορεί να αντιμετωπίσουν.

2. Ο υπολογιστής στο… σαλόνι

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν αρκετοί γονείς είναι να τοποθετούν τον υπολογιστή σε απομονωμένους χώρους όπου δεν έχουν συνεχή εικόνα για το τι συμβαίνει. Φροντίστε λοιπόν να έχετε τον υπολογιστή σε ένα χώρο στον οποίο είστε αρκετές ώρες της ημέρας, ώστε να έχετε συνεχή επιτήρηση του παιδιού σας, όταν αυτό πλοηγείται στο διαδίκτυο.

3. Ποτέ στοιχεία σε αγνώστους

Δεν είναι λίγες οι φορές όπου κάποιος άγνωστος στο ίντερνετ μπορεί να ζητήσει προσωπικά στοιχεία από κάποιους χρήστες όπως όνομα, διεύθυνση κατοικίας, φωτογραφίες κ.α. Συμβουλέψτε τα παιδιά σας λέγοντάς τους ότι κανείς γνωστός δεν πρόκειται να ζητήσει κάτι από τα παραπάνω μέσω διαδικτύου, ώστε να είναι υποψιασμένα σε μία τέτοια περίπτωση.

4. Επίβλεψη των Chat room

Αν το παιδί σας χρησιμοποιεί Chat rooms και μιλάει με κάποιον άγνωστο, θα πρέπει να το επιβλέπετε και φυσικά να μην το αφήσετε σε καμία περίπτωση να συναντηθεί κάπου έξω μαζί του. Πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν αυτούς τους χώρους με σκοπό να εκμεταλλευτούν άλλες καταστάσεις.

5. Προτροπή προς επιμορφωτικές ιστοσελίδες

Το διαδίκτυο προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε ως προς το περιεχόμενο που μπορεί αν βρει κάποιος. Έτσι λοιπόν, προτρέψτε τα παιδιά σας να μπαίνουν σε ψυχαγωγικού και επιμορφωτικού χαρακτήρα ιστοσελίδες. Επιπλέον για να έχετε το κεφάλι σας λίγο πιο ήσυχο μπορείτε να βάλετε ειδικές δικλείδες ασφαλείας που θα απαγορεύουν την πρόσβαση σε ανεπιθύμητες ιστοσελίδες.