Πλέον η όλο και αυξανόμενη εγκληματικότητα έχει χτυπήσει την πόρτα σε πολλούς τομείς πέραν αυτής των σπιτιών. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το πρόγραμμα και οι κλοπές κινητών μέσων όπως είναι τα αυτοκίνητα και οι μοτοσυκλέτες.

Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει πως η κλοπή σπιτιών είναι ο βασικός τομέας που δραστηριοποιούνται οι διαρρήκτες ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι να φροντίζουν για την ασφάλεια του σπιτιού τους αλλά όχι τόσο για το αυτοκίνητο ή την μοτοσυκλέτα τους. Εμείς όμως θα σας παραθέσουμε ορισμένες συμβουλές για το πώς θα καταφέρετε να προφυλάξετε την μοτοσυκλέτα σας από τους επίδοξους κλέφτες.

Σημ.: Σε πολλές περιπτώσεις οι κλοπές οφείλονται σε αμέλεια των ιδιοκτητών οι οποίοι ξεχνούν ή δεν δίνουν την απαραίτητη προσοχή στο να κλειδώσουν το όχημά τους κλπ.

1. Μην αφήνετε την μηχανή εκτεθειμένη

Όταν ένας ληστής δει την μηχανή σας εκτεθειμένη σε κοινή θέα σίγουρα μπαίνει σε πειρασμό. Ένα γκαράζ για τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο, αλλά αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό φροντίστε να καλύπτετε την μηχανή σας με κάποιο τρόπο π.χ. κουκούλα ώστε να μην είναι εμφανή περαιτέρω στοιχεία όπως ο τύπος, το μοντέλο κ.α.

2. Κλειδώστε το τιμόνι

Ένα πολύ γνωστό μέτρο προστασίας το οποίο φυσικά γνωρίζουμε οι περισσότεροι είτε λόγω του αυτοκινήτου, είτε λόγω της μηχανής, είναι το κλείδωμα του τιμονιού. Αν βέβαια καταφέρετε να το ανεξαρτητοποιήσετε από την μίζα τότε έχετε κάνει ένα βήμα παραπάνω.

3. Μην κλειδώνετε με μια μόνο κλειδαριά

Επιλέξτε να κλειδώνετε την μηχανή σας με παραπάνω από μία κλειδαριές. Είναι ναι μεν κάτι χρονοβόρο αλλά σίγουρα θα έχετε εξασφαλίσει μία έξτρα προστασία.

4. Επιλέξτε σταθερά σημεία στάθμευσης

Το να αφήσετε την μηχανή σας στη μέση του πουθενά δεν είναι και η καλύτερη λύση. Φροντίστε να την ενώσετε μέσω μίας κλειδαριάς με ένα άλλο όχημα ώστε να αποφύγετε να την κλέψουν με φορτηγό ή κάτι αντίστοιχο.

5. Ανθεκτικά και ποιοτικά συστήματα ασφαλείας

Η ποιότητα είναι απαραίτητη. Φροντίστε να εξοπλιστείτε με αξιόλογες αλυσίδες, κλειδαριές, δισκόφρενα με συναγερμό κλπ. Σπάνια κλέφτης θα επιλέξει να κλέψει μηχανή η οποία έχει τόσα πολλά συστήματα προστασίας

6. Συναγερμός

Ίσως το σημαντικότερο σημείο προστασίας. Τοποθετείστε άμεσα συναγερμό στη μηχανή ο οποίος θα κάνει ιδιαίτερο ήχο ώστε να εξασφαλίσετε το ενδιαφέρον των περαστικών, γειτόνων κ.α. Επίσης, ένα tracker για την παρακολούθηση της μηχανής σας μπορεί να κοστίζει αλλά σίγουρα θα σας γλιτώσει από πολλές περιπέτειες.

7. Προσοχή στα τρίτα μάτια

Ναι, μπορεί να έχετε μία εκπληκτική μηχανή που τραβάει τα μάτια των περαστικών εις ένδειξη θαυμασμού. Το πρόβλημα δεν είναι όταν θαυμάζουν την μηχανή σας, αλλά όταν την παρακολουθούν για να την κλέψουν. Αν λοιπόν, παρατηρήσετε κάποιον ο οποίος δείχνει περίεργη συμπεριφορά, παρακολουθώντας την μηχανή σας για μέρες ή γενικότερα κάνει συνέχεια βόλτες στη γειτονιά χωρίς εμφανή λόγο καλό είναι να δώσετε την απαραίτητη προσοχή.

8. Φωτισμός και στάθμευση

Φροντίστε κυρίως της βραδινές ώρες να σταθμεύετε σε σημεία με επαρκή φωτισμό αφού ο καλός φωτισμός είναι ικανός να αποτρέψει τον επίδοξο ληστή της μηχανής σας.