Είναι απόλυτα φυσιολογικό το να νιώθετε κάπως ανήσυχοι όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, αν και δεν θα έπρεπε. Ο κόσμος, είναι πιο ασφαλής από ποτέ, άσχετα αν στις ειδήσεις ακούμε τα αντίθετα. Εμείς βέβαια βρήκαμε τις 5 πιο ασφαλείς χώρες για να επισκεφθείτε, και σας δίνουμε κάποιες συμβουλές για να έχετε ένα ήρεμο και ασφαλές ταξίδι.

Οι πιο ασφαλείς χώρες παγκοσμίως, καθορίστηκαν από το WEF (World Economic Forum) με κριτήριο την οικονομία, το επίπεδο του εγκλήματος, της τρομοκρατίας και των κλοπών, παραγόντων δηλαδή που όλοι οι ταξιδιώτες υπολογίζουν.

1. Φινλανδία

Φινλανδία

Δεν είναι μόνο μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά είναι και μία από τις πιο σταθερές. Η Φινλανδία κατάφερε και συγκέντρωσε μία υψηλή βαθμολογία παγκοσμίως σχετικά με την εκπαίδευση και την ποιότητα ζωής. Η Φινλανδία είναι ένας εξαιρετικός προορισμός γι’ αυτούς που θέλουν να δουν το Βόρειο Σέλας το φθινόπωρο, τον χειμώνα και την άνοιξη.

2. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τα ΗΑΕ συγκέντρωσαν την βαθμολογία των 6.6 βαθμών (7 είναι το ανώτερο). Η χώρα έχει γίνει πόλος έλξης τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της ανάπτυξης του Dubai ως ένα μέρος για ψώνια και διασκέδαση. Τα αραβικά είναι η επίσημη γλώσσα με τα αγγλικά να χρησιμοποιούνται κατά πολύ από τους τουρίστες κάνοντας εύκολο για κάποιον να βρει το που θέλει να πάει.

3. Ισλανδία

Ισλανδία

Την Ισλανδία την ξέρουμε σαν μία από τις ομορφότερες χώρες του πλανήτη. Συγκέντρωσε 6.57 βαθμούς και βρίσκεται στην τρίτη θέση. Η χώρα είναι μικρή και προσφέρει αρκετές δραστηριότητες εκτός της πρωτεύουσας, του Reykjavik. Όσοι θέλουν να μείνουν ζεστοί, θα εκτιμήσουν τις φυσικές θερμές πηγές, καθώς και την φιλοξενία των ντόπιων.

4. Ομάν

Ομάν

Παρόλη την αστάθεια που έχει τα τελευταία χρόνια η Υεμένη, το Ομάν είναι μία ήσυχη χώρα που συγκέντρωσε 6.49 βαθμούς. Επιπλέον, κατέλαβε την 70 θέση στη λίστα με τις πιο ήσυχες χώρες. Το Ομάν έχει μία πλούσια ιστορία με αρχαιολογικά στοιχεία τα οποία μας πάνε σε πάνω από 100.000 χρόνια πίσω.

5. Hong Kong

Χονγκ Κονγκ

Το Hong Kong είναι μικρό με πληθυσμό 7.3 εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι κατοικούν σε 1.104 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η χώρα βαθμολογήθηκε με 6.47 βαθμούς, λόγω της θέσης της και λόγω της οικονομικής της ισχύος. Το Hong Kong είναι ένα δοχείο ανθρώπων και πολιτισμών αφού οι ταξιδιώτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν διαφορετικές κουζίνες και να δουν μερικά από τα καλύτερα δημιουργήματα της αρχιτεκτονικής παγκοσμίως.

Μερικές επισημάνσεις

Κάποιες από τις ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας πριν ταξιδέψετε είναι οι εξής:

  • Υπάρχει εκεί κοινωνική αστάθεια ή οδηγίες προσοχής για τους ταξιδιώτες;
  • Έγιναν πρόσφατα φυσικές καταστροφές;
  • Ποια είναι η ποιότητα του νερού;
  • Υπάρχει πολιτική αστάθεια η οποία θα πρέπει να με ανησυχεί;

Οι χώρες με πρόσφατες φυσικές καταστροφές, τείνουν να έχουν αυξημένη εγκληματικότητα. Αν και αυτός δεν είναι λόγος για να μην πάτε σε μία τέτοια χώρα, θα πρέπει ωστόσο να λάβετε τα μέτρα σας. Απλά πράγματα όπως κλειδαριές για τις βαλίτσες, μπορούν να βοηθήσουν. Ακόμη, μία θήκη για το διαβατήριο θα μπορεί να κρατήσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα συγκεντρωμένα σε ένα σημείο ώστε να έχετε τον καλύτερο έλεγχό τους,

Η ποιότητα του νερού, θα πρέπει να είναι κάτι που θα σας απασχολήσει. Αν έχετε αμφιβολίες για την ποιότητα του νερού, μπορείτε απλώς να το βράζετε πριν το πιείτε, ή να αγοράζετε εμφιαλωμένο. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ειδικά φίλτρα νερού για τουρίστες.

Το υπουργείο εξωτερικών αρκετές φορές εκδίδει οδηγίες για τους ταξιδιώτες σχετικά με τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Φυσικά, εσείς μπορείτε να επισκεφθείτε μία χώρα, δείχνοντας την ανάλογη προσοχή.