Η σύγχρονη τεχνολογία μας προσφέρει πλέον πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να επικοινωνήσουμε με ασφαλή τρόπο στο σπίτι ή στην επιχείρησή μας. Είτε επιλέξουμε να διατηρήσουμε τις παραδόσεις ή να δοκιμάσουμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, είναι πολύ σημαντικό να διαλέξουμε το σωστό σύστημα επικοινωνίας με βάση τις δικές μας ανάγκες. Σας παραθέτουμε παρακάτω τους τρεις δημοφιλέστερους τρόπους διασύνδεσης ενός συστήματος ασφαλείας με τον έξω κόσμο.

Τηλεφωνική γραμμή

Ένα βασικό προτέρημα αυτής της τεχνικής είναι πως την χρησιμοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες εγκαταστάσεις για πολλά χρόνια. Οι περισσότεροι έχουμε κάποια γνώση για το πώς λειτουργεί και η εύρεση ενός τεχνικού ή μιας εταιρείας που ασχολείται με την συγκεκριμένη τεχνολογία είναι σχετικά εύκολη. Οι παραδοσιακές τηλεφωνικές γραμμές θεωρούνται από του πλέον αξιόπιστους τρόπος καθώς το σύστημα ασφαλείας παραμένει εν λειτουργία ακόμα κι αν πέσει το ρεύμα. Επιπρόσθετα, κοστίζουν λιγότερο στην συντήρηση, στο μηνιαίο κόστος και στις επισκευές ενώ δεν χρειάζονται ακριβό εξοπλισμό .

Από την άλλη, ακριβώς επειδή χρησιμοποιούνται για χρόνια στο χώρο ασφαλείας, έχουν μελετηθεί καλά και από τους επίδοξους διαρρήκτες. Είναι απλό για κάποιον κακοποιό να διαβάσει και να καταλάβει τις αρχές λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος και έπειτα να τις παρακάμψει. Μπορεί για παράδειγμα να κόψει το καλώδιο της τηλεφωνικής μας γραμμής , αχρηστεύοντας την λειτουργία της. Πέρα όμως από το κόψιμο της γραμμής, αν έχουμε θόρυβο στα καλώδια ή κάποιο άλλο τεχνικό πρόβλημα σύντομα θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα με την ορθή λειτουργία του συστήματός μας. Οι περισσότερες τηλεφωνικές γραμμές χρησιμοποιούν χαλκό ο οποίος είναι εύκολα διαβρώσιμος από φυσικά και μαγνητικά πεδία.

Διαδικτυακή σύνδεση

Μια τέτοια σύνδεση είναι ιδιαίτερα βολική καθώς υπάρχει πληθώρα λογισμικών προγραμμάτων που μας επιτρέπουν να συνδεθούμε στις κάμερες μας, στον φωτισμό, στους θερμοστάτες, κλπ από οποιοδήποτε web browser (πχ Chrome, Internet Explorer, Mozilla, Safari). Η ταχύτητα της σύνδεσης είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν της τηλεφωνικής γραμμής και έτσι επιτρέπεται η αποστολή περισσότερων μηνυμάτων στο Κέντρο Λήψης Σημάτων και σε συντομότερο χρόνο.

Δυστυχώς όμως μια διαδικτυακή σύνδεση αφιερωμένη στο σύστημα ασφαλείας μας χρειάζεται παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο για να λειτουργήσει. Εάν έχουμε διακοπές ρεύματος ή προβλήματα με τον πάροχο Internet στην περιοχή μας θα έχουμε προβλήματα στην επικοινωνία με το σύστημα ασφαλείας μας. Επίσης ο σχετικός εξοπλισμός είναι πιο ακριβός σε σχέση με τον αντίστοιχο μιας απλής τηλεφωνικής γραμμής.

GSM

Τέλος υπάρχει η δυνατότητα GSM σύνδεσης, η οποία χρησιμοποιεί ασύρματες ψηφιακές συνδέσεις (όπως και ένα κινητό τηλέφωνο) για να μεταδώσει τα σήματα ασφαλείας στο Κέντρο Λήψης Σημάτων. Αυτά τα συστήματα μπορούν να μεταφέρουν περισσότερο όγκο δεδομένων σε μεγάλες ταχύτητες και από τη στιγμή που η διασύνδεση πραγματοποιείται ασύρματα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκαλέσει κάποιος ζημιά σε αυτά. Επιπροσθέτως ένα τέτοιο σύστημα εγκαθίσταται εύκολα και γρήγορα.

Τα μειονεκτήματα ενός τέτοιου συστήματος είναι το μηνιαίο πάγιο που θα πληρώσουμε σε κάποιον πάροχο κινητής τηλεφωνίας αλλά και ο αρχικός εξοπλισμός που κοστίζει λίγο περισσότερο σε σχέση με τους άλλους δύο τρόπους διασύνδεσης. Περιοχές με προβλήματα στο σήμα κινητής τηλεφωνίας θα έχουν επίσης προβλήματα στην συνδεσιμότητα .