Τα τελευταία χρόνια οι κάμερες ασφαλείας μας δίνουν την δυνατότητα υψηλής ανάλυσης εικόνων σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Η τεχνολογία υπερύθρων είναι πλέον standard feature ακόμα και τις φθηνότερες κάμερες. Οι κάμερες νυχτερινής λήψης μας αποδίδουν ικανοποιητικές εικόνες σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού. Βέβαια τίποτα από τα παραπάνω δεν πλησιάζει στην ποιότητα και ακρίβεια των εικόνων που αποδίδουν οι θερμικές κάμερες.

Οι θερμικές κάμερες μπορούν και αποτυπώνουν θερμοκρασίες πάνω στην εικόνα, χρησιμοποιώντας διαφορετικά χρώματα . Για τις χαμηλές θερμοκρασίες χρησιμοποιείται το πράσινο και το μπλε χρώμα και για τις πιο θερμές το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο. Επειδή οι άνθρωποι και τα λοιπά θηλαστικά ανήκουν στην κατηγορία των θερμόαιμων, οι κάμερες μπορούν να απεικονίσουν ανθρώπους σε συνθήκες μηδενικού φωτισμού.

 

Οι παρακάτω εικόνες επιδεικνύουν πόσο εύκολα μπορεί να ανιχνευθεί ένας άνθρωπος σε μια θερμική εικόνα συγκριτικά με μια παραδοσιακή ασπρόμαυρη.

Αυτή η τεχνολογία διευκολύνει κατά πολύ την ανάλυση ενός βίντεο, αφού μπορούμε πλέον να εστιάσουμε στις κινήσεις των ανθρώπων και όχι στο γύρω περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ρυθμίσουμε μια τέτοια κάμερα ώστε να μας ενημερώνει ή να ενεργοποιεί και το συναγερμό μας όταν κάποιος πλησιάζει ή πραγματοποιεί κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις.

Το κόστος των θερμικών καμερών έχει μειωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Μέχρι και πριν 5 έτη, μια τέτοια κάμερα κόστιζε περίπου 100.000$ ενώ πλέον η τιμή της έχει πέσει στα 5.000$. Το κόστος είναι σχετικά αυξημένο καθώς η κατασκευή των απαραίτητων θερμικών τσιπ είναι αρκετά ακριβό αλλά εξαιτίας της αυξανόμενης χρήσης αυτών των καμερών στα αυτοκίνητα , εκτιμάται πως οι τιμές τους θα συνεχίσουν να μειώνονται μέχρι πλέον οι κάμερες αυτές να θεωρούνται στάνταρ εξοπλισμός.