Είχατε φανταστεί ποτέ πως υπάρχει ένας κώδικας, μία γλώσσα δηλαδή, με την οποία οι διαρρήκτες αφενός συνεννοούνται μεταξύ τους και αφετέρου σημαδεύουν τα σπίτια που έχουν στοχοποιήσει; Μάλλον όχι, ή ίσως μπορεί να φαντάζεστε αλλά σίγουρα όχι αυτό που θα διαβάσετε παρακάτω.

Το οργανωμένο έγκλημα έχει και μία οργανωμένη γλώσσα, αλλιώς τι “οργανωμένο” θα ήταν; Μιας και οι διαρρήκτες ανέκαθεν έψαχναν και συνεχίζουν να ψάχνουν συνεχώς τρόπους να ξεφύγουν από τους μπελάδες του νόμου και της παρακολούθησης των συστημάτων ασφαλείας, τα οποία όσο πάνε και εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, εφηύραν μία δική τους γλώσσα η οποία μοιάζει πιο πολύ με σφηνοειδή συμβολική γραφή, αφού δεν χρησιμοποιεί κάποιο αλφάβητο παρά μόνον κάποια σύμβολα που πιθανότατα θα βρίσκατε σε αρχαία σπήλαια.

Το “τετράδιο” που χρησιμοποιούν οι ληστές ώστε να αποτυπώσουν την γραφή τους αφήνοντας τα σημειώματά τους, είναι τα σπίτια και συγκεκριμένα τα γραμματοκιβώτια, τα κουδούνια καθώς και οι εξωτερικές πόρτες. Με αυτό τον τρόπο καταστρώνουν μυστικά τα σχέδιά τους μέχρι να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται, πριν επέμβουν. Μαθαίνουν για τις συνήθειές σας, τα κλοπιμαία που τους ενδιαφέρουν καθώς και για τους κινδύνους που πρόκειται να αντιμετωπίσουν.

Η γλώσσα των ληστών δίνει πληροφορίες σχετικά με το ποιοι μένουν στο σπίτι, την οικονομική τους κατάσταση καθώς και για το κατά πόσο είναι ευάλωτοι (π.χ. ηλικιωμένοι, γυναίκες κ.α.) ή νευρικοί.

Όπως γίνεται κατανοητό, οι αρχές έχουν ενημερώσει τους πολίτες για αυτόν τον περιβόητο κώδικα, οπότε καλό είναι να δίνουμε την απαραίτητη προσοχή.

Αυτό που θα πρέπει να καταστεί σαφές, είναι πως τελικά ένα σύστημα συναγερμού ή ένα σύστημα καμερών ασφαλείας φυσικά και προστατεύει αποτελεσματικά το σπίτι ή τον προσωπικό μας χώρο από ενδεχόμενες απειλές. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως βασιζόμαστε πλήρως σε κάτι τέτοιο, μιας και η δική μας προσοχή και παρατηρητικότητα κρίνεται αναγκαία.

Συμπερασματικά λοιπόν, αν διαπιστώσετε πως το σπίτι σας έχει κάτι το ασυνήθιστο και παρατηρείτε πως έχει γίνει “καμβάς” σχεδίασης κάποιων εκ των ανωτέρω συμβόλων, μην μείνετε άπραγοι. Φροντίστε για αρχή να σβήσετε τα σχέδια αυτά και αφού έχετε κρατήσει το απαραίτητο υλικό, επικοινωνήστε με την αστυνομία άμεσα, μιας και φαίνεται πως έχετε γίνει στόχος ανεπιθύμητων επισκέψεων. Μήπως όμως θα πρέπει να τους κλείσετε την πόρτα;