Τα συστήματα προστασίας χωρίζονται σε ενσύρματα και ασύρματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν μιλάμε για ενσύρματα δίκτυα φέρνουμε στο μυαλό μας πως η συνδεσιμότητα όλων των εξαρτημάτων γίνεται μέσω καλωδίων. Στην περίπτωση των ασύρματων συστημάτων ασφαλείας τα πράγματα διαφέρουν αφού η οποιαδήποτε επικοινωνία μεταξύ όλου του δικτύου και των επιπλέον μερών, επιτυγχάνεται μέσω της εκπομπής σημάτων. Η κεντρική μονάδα του ασύρματου συστήματος ασφαλείας θα πρέπει να έχει τους κατά τόπους αισθητήρες εντός την εμβέλειάς της ώστε να επιτυγχάνεται η ομαλή ανταλλαγή σημάτων. Αυτό στην πράξη σημαίνει την σωστή τοποθέτηση και εγκατάσταση των αισθητήρων μέσα στο σπίτι σας. 

Πάμε όμως να δούμε, ορισμένους λόγους που κάνουν το ασύρματο σύστημα προστασίας να υπερτερεί έναντι του αντίστοιχου ενσύρματου δικτύου.

Ευκολία κατά την εγκατάσταση

Σίγουρα ένα οποιοδήποτε ασύρματο δίκτυο λύνει τα χέρια της τεχνικής ομάδας που θα αναλάβει να το τοποθετήσει. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με ένα ασύρματο δίκτυο προστασίας. Αυτό έχει πολλά περαιτέρω προτερήματα. Η οποιαδήποτε ενέργεια θα ολοκληρωθεί εντός ολίγου χρόνου (ίσως και στο μισό χρονικό διάστημα από ένα ενσύρματο δίκτυο) και το βασικότερο, δεν θα τρομάξετε όταν μπείτε στο σπίτι σας μιας και δεν θα μοιάζει με βομβαρδισμένη περιοχή εξαιτίας των εργασιών.

Ελαστικότητα και ελευθερία κινήσεων

Όταν οι μελέτες για την εγκατάσταση είναι σε εξέλιξη, ο σχεδιασμός και το πλάνο τοποθέτησης των αισθητήρων μπορεί να γίνει με μεγαλύτερη ευελιξία. Αυτό συμβαίνει αφού δεν υπάρχουν καλώδια να περιορίσουν την εμβέλεια τοποθέτησης μιας και η επικοινωνία επιτυγχάνεται μέσω σημάτων.

Μετακόμιση; Σιγά το πρόβλημα

Αλλάζετε σπίτι και έχετε αγχωθεί για το τι θα κάνετε με το σύστημα ασφαλείας που έχετε εγκαταστήσει στο σπίτι που πρόκειται να εγκαταλείψετε; Κανένα πρόβλημα. Εάν το σύστημα είναι ενσύρματο, τότε ναι, θα πρέπει να το απεγκαταστήσετε και να το τοποθετήσετε εκ νέου στην νέα σας κατοικία, κάτι που φυσικά θα σας κοστίσει σε χρήμα. Αν όμως μιλάμε για ένα ασύρματο σύστημα ασφαλείας, τότε τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, αφού η μεταφορά και η εγκατάστασή του από την αρχή είναι πολύ πιο εύκολη.

Και με τα αρνητικά; Τι γίνεται;

Αν υποθέσουμε πως η ασύρματη τεχνολογία εξελίσσεται, θα έπρεπε αυτή η ενότητα να μην έχει ιδιαίτερα πράγματα να επισημάνει. Και πραγματικά, δεν έχει. Ας αναφέρουμε δύο ελαττώματα ( αν όντως μπορούμε να τα πούμε έτσι ) τα οποία είναι αρκετά διαδεδομένα στην κοινή γνώμη.

Κόστος

Ναι, δεν πρόκειται για μία από τις οικονομικότερες λύσεις, αλλά αν σκεφτεί κανείς τα θετικά που προσφέρονται ίσως αλλάξει γνώμη. Οι παροχές και η άνεση που προσφέρονται, αποζημιώνουν τον χρήστη για το παραπάνω κόστος.

Και με την αξιοπιστία τι ισχύει; 

Η εγκατάσταση ενός ασύρματου συστήματος ασφαλείας πρέπει σε κάθε περίπτωση να γίνει από κάποιον έμπειρο και εξειδικευμένο τεχνικό. Ο βασικός λόγος είναι πως το ασύρματο σύστημα ασφαλείας για να είναι πλήρως λειτουργικό και αξιόπιστο, εποπτεύοντας δηλαδή τον χώρος σας αποτελεσματικά, θα πρέπει να έχει όλα του τα εξαρτήματα ( αισθητήρες κ.λ.π ) εντός της εμβέλειας της κεντρικής μονάδας. Αν δηλαδή οι αισθητήρες δεν επικοινωνούν καλά με την κεντρική μονάδα λόγω εμβέλειας, τότε η εποπτεία του οποιουδήποτε χώρου δεν θα γίνεται όπως πρέπει. Άρα η αξιοπιστία, φαίνεται να είναι τελικά κάτι υποκειμενικό.

Συμπέρασμα

Τα ασύρματα συστήματα ασφαλείας, όντως είναι πολύ εξελιγμένα και παρέχουν πολλές δυνατότητες για την ολοκληρωμένη εποπτεία του χώρου σας. Φυσικά η οποιαδήποτε επιλογή, θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά και κατόπιν λεπτομερούς μελέτης.