Με την πάροδο των ετών η τεχνογνωσία των κατόχων συστημάτων ασφαλείας βελτιώνεται παράλληλα με την τεχνολογία. Αρκετά χρόνια πριν ξεκίνησε ένα ρεύμα αυτοσχέδιων συστημάτων ασφαλείας που πλέον προσφέρει στον μέσο χρήστη αρκετές επιλογές ώστε να στήσει μόνος του ένα σύστημα ασφαλείας. Από την άλλη, οι εταιρείες του χώρου προσφέρουν πλέον υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και προϊόντα σε εξαιρετικές τιμές.

Σήμερα λοιπόν θα εξετάσουμε τα θετικά και αρνητικά της κάθε προσέγγισης!

Αυτοσχέδια συστήματα ασφαλείας

Θετικά:

  • Μηδενικό κόστος εγκατάστασης – Από τη στιγμή που εγκαθιστούμε το σύστημα μόνοι μας, το μόνο που θα χρειαστεί να πληρώσουμε είναι τα υλικά και τα προϊόντα ασφαλείας που θα χρησιμοποιήσουμε.
  • Φορητότητα – Εάν επιλέξουμε ένα ασύρματο σύστημα ασφαλείας (σχετικά αυξημένο κόστος υλικών και συσκευών αλλά ευκολότερο στο στήσιμο) τότε μπορούμε να το μεταφέρουμε εύκολα αν μετακομίζουμε συχνά.
  • Προγραμματισμός – Δεν χρειάζεται να κανονίσουμε το ωράριο μας ώστε να είμαστε σπίτι την ώρα που πραγματοποιείται η εγκατάσταση. Μπορούμε να εγκαταστήσουμε το σύστημά μας οποτεδήποτε θέλουμε!
  • Επιλογή υλικών – Ανάλογα με το βαλάντιο μας, μπορούμε να διαλέξουμε ακριβώς τα προϊόντα που επιθυμούμε. Μπορεί να μην χρειαζόμαστε 4 κάμερες αλλά μία και να θέλουμε ξεχωριστό σύστημα ασφαλείας για κάθε δωμάτιο. Από τη στιγμή που εμείς εγκαθιστούμε το σύστημα, μπορούμε να επιλέξουμε αυτά που μας ταιριάζουν καλύτερα, ένα προς ένα.

Αρνητικά:

  • Αδυναμία επίβλεψης – Τα επαγγελματικά συστήματα ασφαλείας συνδέονται με το Κέντρο λήψεως σημάτων το οποίο παρακολουθεί σε 24ωρη βάση το σύστημά μας. Αν ανιχνευθεί κάποιο επείγον σήμα τότε το κέντρο ειδοποιεί τις Αρχές (Αστυνομία ή Πυροσβεστική).
  • Ειδοποιήσεις μόνο στο κινητό – Το αυτοσχέδιο σύστημα ασφαλείας μπορεί να μας ενημερώσει μόνο με sms ή και email στο κινητό μας. Έτσι αν δεν έχουμε μπαταρία ή σήμα δεν ειδοποιούμαστε εγκαίρως. Φανταστείτε να είστε στο αεροπλάνο ή απλά να έχετε πάει στο σινεμά και έπειτα ενεργοποιώντας την συσκευή σας να δείτε ειδοποιήσεις για φωτιά. Μια επαγγελματική εγκατάσταση θα είχε φροντίσει να στείλει σήμα στο Κέντρο Λήψης Σημάτων το οποίο θα είχε ειδοποιήσει άμεσα την Πυροσβεστική.
  • Εγκατάσταση – Παρ’ όλες τις ευκολίες που μας προσφέρουν τα σύγχρονα προϊόντα ασφαλείας, πιθανότατα να συναντήσουμε προβλήματα στην εγκατάσταση του συστήματός μας (ειδικά αν το σπίτι μας είναι μεγάλο). Μια εταιρεία ασφαλείας διαθέτει πολυετή εμπειρία και γνωρίζει ακριβώς τι χρειάζεται ο κάθε χώρος.
  • Υποστήριξη – Αν κάποιο προϊόν που έχουμε εγκαταστήσει δεν λειτουργεί σωστά ή γενικότερα αν το σύστημα μας σταματήσει να λειτουργεί δεν έχουμε κάποιον επαγγελματία να συμβουλευτούμε. Θα πρέπει μόνοι μας να επιδιορθώσουμε την ζημιά/δυσλειτουργία.

Επαγγελματικά συστήματα ασφαλείας

Θετικά:

  • Επαγγελματική επίβλεψη – Οι εταιρείες συστημάτων ασφαλείας προσφέρουν 24ώρη επίβλεψη της κατοικίας μας. Έτσι αν εμείς απουσιάζουμε από το χώρο, το κέντρο λήψης σημάτων μπορεί να ειδοποιήσει την αστυνομία ή την πυροσβεστική. Αντίθετα, τα αυτοσχέδια συστήματα ασφαλείας μπορούν να μας ειδοποιήσουν για μια κατάσταση ανάγκης αλλά αδυνατούν να ειδοποιήσουν τις Αρχές.
  • Επαγγελματική εγκατάσταση – Η εγκατάσταση ενός συστήματος ασφαλείας δεν είναι πάντα τόσο απλή και όσο αυξάνονται τα τετραγωνικά ενός σπιτιού τόσο περισσότερο περιπλέκεται. Προσλαμβάνοντας μια εταιρεία έχετε την σιγουριά πως το σύστημα σας θα εγκατασταθεί σωστά και με το βέλτιστο δυνατό τρόπο.
  • Συμβουλές – Ένας σύμβουλος ασφαλείας θα σας ενημερώσει με ακρίβεια για τα προϊόντα που θα χρειαστεί η εγκατάσταση καθώς και τα σημεία θα εγκατασταθεί κάθε ένα από αυτά.
  • Εξυπηρέτηση/Υποστήριξη – Με την αγορά ενός επαγγελματικού συστήματος ασφαλείας θα έχετε άμεση τηλεφωνική εξυπηρέτηση χωρίς κανένα επιπλέον κόστος. Αν ένα εξάρτημα παρουσιάσει κάποια δυσλειτουργία τότε θα επιδιορθωθεί άμεσα και με πολύ μικρό ή και καθόλου κόστος.

Αρνητικά:

  • Κόστος επίβλεψης – Η 24ωρη επίβλεψη συνοδεύεται από μια μηνιαία συνδρομή. Παρόλο που αυτή δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή, μπορεί να δράση σαν αποτρεπτικός παράγοντας για αρκετούς.
  • Συνάντηση – Αν το πρόγραμμα εργασίας σας είναι βεβαρυμένο ή απρόβλεπτο μπορεί να υπάρχουν κάποια μικρά προβλήματα μέχρι να κανονίσετε μια συνάντηση.

Συμπερασματικά καταλαβαίνουμε πως τόσο ένα αυτοσχέδιο σύστημα ασφαλείας όσο και ένα επαγγελματικό, θα βελτιώσουν κατά πολύ την ασφάλεια στο σπίτι μας. Παρόλα αυτά , μόνο ένα επαγγελματικό σύστημα θα μας προστατεύσει επαρκώς όταν είμαστε διακοπές ή εκτός σπιτιού.