Είναι γνωστό πλέον πως η εγκληματικότητα στις μέρες μας έχει προχωρήσει αρκετά και σίγουρα δεν περιορίζεται μόνο σε απλές κλοπές κατοικιών, αλλά φαίνεται να αναπτύσσεται και σε άλλους τομείς. Ας πούμε πλέον πώς έχει μετατραπεί σε ένα “κακόγουστο επιστημονικό πεδίο”. Οι απολήξεις του φτάνουν ακόμη και σε φρικτά σχέδια εκμετάλλευσης ανθρώπων. Φυσικά μιλάμε για τις απαγωγές πάσης φύσεως αλλά κυρίως ανηλίκων παιδιών.

Καθημερινά ακούμε για περιπτώσεις εξαφάνισης ανηλίκων που σε κάποιες περιπτώσεις καταλήγουν σε δραματικά αποτελέσματα. Βέβαια σε όλες τις περιπτώσεις εγκληματικής συμπεριφοράς υπάρχουν και τα ανάλογα αντίδοτα αντιμετώπισης με κυρίαρχο αυτό που λέγεται “Προσοχή”. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που έχουμε να κάνουμε με παιδιά; Γίνεται να εκπαιδευτούν ώστε να είναι υποψιασμένα για τέτοιες περιπτώσεις;

Η απάντηση είναι “Ναι”. Έτσι λοιπόν εμείς, θα σας παραθέσουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για το πώς να προφυλάξετε τα παιδιά σας από το να πέσουν θύματα απαγωγής.

1.

Τα παιδιά σας πρέπει να ξέρουν που να απευθυνθούν αν χρειαστούν βοήθεια. Μάθετέ τα τον αριθμό της αστυνομίας (100) καθώς και έναν δικό σας αριθμό (το κινητό σας για παράδειγμα).

2.

Εάν τα παιδιά σας είναι πολλές ώρες εκτός του σπιτιού επειδή π.χ. βρίσκονται στο σχολείο ή σε άλλες δραστηριότητες φροντίστε να τους καταστήσετε σαφές το γεγονός ότι πάντα εσείς θα είστε αυτοί που θα τα πηγαίνετε – παίρνετε από αυτούς τους χώρους. Ποτέ δηλαδή δεν θα πρέπει να πιστέψουν κάποιον άγνωστο που “έχετε στείλει εσείς”. Αν σε κάποια έκτακτη ανάγκη χρειαστεί να πάει να τα πάρει κάποιος άλλος φροντίστε αφενός να είναι κάποιος γνωστός (που γνωρίζουν και τα παιδιά) και αφετέρου να τα έχετε ενημερώσει από πριν ότι δεν θα τα παραλάβετε εσείς αλλά κάποιο άλλο πρόσωπο.

3.

Επειδή τα παιδιά και ειδικά αυτά που βρίσκονται σε μικρές ηλικίες τα πάνε καλά με τον θόρυβο και το κλάμα, φροντίστε να τα διδάξετε πως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί αυτός ο σαματάς να αποδειχθεί σωτήριος. Δώστε τους να καταλάβουν πως αν βρεθούν σε κάποια δύσκολη στιγμή και νιώσουν τον παραμικρό κίνδυνο να μην διστάσουν να κάνουν θόρυβο.

4.

Έχετε δει τους πράκτορες στις ταινίες που έχουν την δική τους μυστική γλώσσα; Ε, κάτι τέτοιο θα κάνετε και εσείς με τα παιδιά σας. Φροντίστε να φτιάξετε μία μικρή μυστική γλώσσα η οποία θα περιλαμβάνει κάποια φράση – συνθηματικό. Αυτό θα προφυλάξει τα παιδιά σας στην περίπτωση που κάποιος τα προσεγγίσει “εκ μέρους σας” και τα ρωτήσει το οτιδήποτε. Εκεί θα τον ρωτήσουν το συνθηματικό και από την στιγμή που ο γνωστός – άγνωστος δεν θα απαντήσει σωστά θα φροντίσουν να μην του ανοίξουν την πόρτα του σπιτιού.

5.

Η αθωότητα των παιδιών είναι τέτοια που μπορεί να τα ωθήσει να προσφέρουν βοήθεια στον οποιοδήποτε. Φυσικά εσείς πρέπει να τα κάνετε να καταλάβουν πως ένας μεγάλος άνθρωπος δεν χρειάζεται βοήθεια από ένα παιδί σε καμία περίπτωση. Άρα αν κάποιος τους ζητήσει να συνδράμουν στο οτιδήποτε, απλά να μην το δεχτούν και να καλέσουν γρήγορα βοήθεια.