Το καλοκαίρι μπορεί να σημαίνει περισσότερους πωλητές ή οποίοι θα σας χτυπούν την πόρτα για να σας προωθήσουν τα προϊόντα τους. Φυσικά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποιοι εξ αυτών να είναι μεταμφιεσμένοι διαρρήκτες.

Ένα καλό βήμα για την προστασία σας, είναι να γνωρίζετε τους κινδύνους που παραμονεύουν όταν κάποιος άγνωστος υποδυόμενος κάποιο ρόλο σας χτυπάει το κουδούνι. Παρακάτω θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για να μείνετε ασφαλής στην περίπτωση που κάποιος χτυπήσει την πόρτα εισόδου του σπιτιού σας και είστε μόνος σε αυτό. Τα παρακάτω ισχύουν και για τους ηλικιωμένους ανθρώπους.

Δεν ανοίγουμε την πόρτα σε οποιονδήποτε: Πάντα ελέγχουμε από το ματάκι της πόρτας για να δούμε ποιος είναι αυτός που μας χτυπάει το κουδούνι. Μην ανοίγετε την πόρτα αν δεν μεσολαβεί κάποια μπάρα ασφαλείας ή μία δεύτερη πόρτα μεταξύ εσάς και του επισκέπτη.

Μη νιώθετε πως πρέπει να ανοίγετε σε όλους: Ωστόσο, είναι μία πολύ καλή ιδέα να δώσετε την αίσθηση στο άτομο πως κάποιος είναι στο σπίτι. Μπορείτε να έχετε μία συζήτηση με κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας που θα ακούγεται από την πόρτα. Επίσης, ενημερώστε τα παιδιά σας να μην ανοίγουν ποτέ την πόρτα όταν κάποιος τους επισκέπτεται. Μόνος ένας ενήλικας θα ανοίγει την πόρτα.

Ρωτήστε για ταυτοποίηση: Χρησιμοποιήστε ένα σύστημα με κάμερες ασφαλείας, μία θυροτηλεόραση ή μία εφαρμογή ασφαλείας στο κινητό για να ταυτοποιήσετε τον επισκέπτη. Αν το άτομο αναφέρει πως είναι από μία εταιρεία με την οποία συνεργάζεστε, καλέστε την εταιρεία για να το εξακριβώσετε. Είναι καλύτερο να περιμένει για λίγο στην πόρτα ή να περάσει λίγο αργότερα όπου θα έχετε μιλήσει με την εταιρεία, παρά να ρισκάρετε την ασφάλειά σας.

Αναβαθμίστε το σύστημα ασφαλείας του σπιτιού σας: Μπορείτε να βάλετε ένα σύστημα ασφαλείας που θα επιτρέπει να μιλάτε στον επισκέπτη ακόμα και όταν δε βρίσκεστε στο σπίτι ώστε να γνωρίζει πως τον βλέπετε διαρκώς.

Μερικές από τις δικαιολογίες που μπορεί να σας πει κάποιος ύποπτος επισκέπτης είναι οι παρακάτω:

Δεν είστε σε συνεργασία με τον πάροχο ασφαλείας σας και το σπίτι σας δεν προστατεύεται.

Μπορεί να ερωτηθείτε να υπογράψετε ένα νέο συμβόλαιο για να συνεχιστεί η συνεργασία με τον πάροχο ασφαλείας σας.

Είναι από κάποιον κρατικό οργανισμό (ΔΕΗ κ.λπ.) και θέλουν να ελέγξουν το σπίτι για τυχόν βλάβες.

Δε μπορούν να αναφέρουν τα στοιχεία τους επειδή υποτίθεται πως είναι απόρρητα.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές θα καταφέρετε να παραμείνετε ασφαλείς από τυχόν κακόβουλους διαρρήκτες που υποδύονται κάποιο ρόλο.