Όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει, οι κλοπές στην χώρα μας και γενικότερα η εγκληματικότητα είναι τομείς που παρουσιάζουν ολοένα και αυξανόμενη πορεία. Φυσικά, οι πιο εύκολοι στόχοι φαίνεται να είναι οι μονοκατοικίες και γενικότερα τα σπίτια που δεν βρίσκονται στον “όροφο”. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που μιλάμε για μία πολυκατοικία; Υπάρχει δυνατότητα πρόληψης ή οι κάτοικοι τους αρκούνται στις γενικές συμβουλές ασφαλείας; Η απάντηση είναι πως ναι, υπάρχουν κάποιες επιπλέον συμβουλές προστασίας από τους διαρρήκτες. Πάμε να δούμε λοιπόν, ορισμένες από αυτές.

Η καχυποψία

Δεν μιλάμε για την αρρωστημένη καχυποψία, όπου θεωρούμε και την σκιά μας ύποπτη. Μιλάμε για τις περιπτώσεις που βλέπουμε κάποιον άγνωστο να μπαίνει στην είσοδο της πολυκατοικίας. Σίγουρα ένα ενδιαφέρον θα πρέπει να υπάρχει για το τι σκοπούς έχει ο εν λόγω άγνωστος. Αν έχουμε τον χρόνο καλό είναι να προσέξουμε που θα πάει και αν κάποιος θα του ανοίξει την πόρτα για να τον υποδεχτεί.

Κλείδωμα τις εισόδου

Αν και πριν κάμποσο καιρό κάτι τέτοιο φάνταζε τραβηγμένο σενάριο, πλέον είναι αναγκαίο. Ολοένα και περισσότερες πολυκατοικίες αποφασίζουν να κλειδώνουν το βράδυ την κεντρική είσοδο στο ισόγειο με σκοπό να εμποδίσουν τους απρόσκλητους επισκέπτες. Άλλωστε, όλοι οι κάτοικοι έχουν κλειδιά οπότε ένα ξεκλείδωμα επιπλέον, δεν είναι κόπος.

Η βλάστηση μπορεί να γίνει εχθρός σας

Aν μένετε σε χαμηλό όροφο (π.χ. στον 1ο) και τα φυτά – δέντρα της αυλής σας φτάνουν μέχρι το μπαλκόνι σας δώστε την απαραίτητη προσοχή γιατί άθελά σας μπορεί να δίνετε πρόσβαση σε κάποιον επίδοξο διαρρήκτη. Αυτό βέβαια που μπορείτε να κάνετε είναι εξοπλίσετε το μπαλκόνι σας με κάκτους για παράδειγμα, τους οποίους δύσκολα κάποιος θα αγγίξει.

Καλά φωτιζόμενη είσοδος

Φροντίστε αφού μιλήσετε και με τους υπολοίπους κατοίκους της πολυκατοικίας (στην περίπτωση που υπάρχει αυλή κυρίως) να φωτίζεται διαρκώς η είσοδος. Σίγουρα ο φωτισμός κάνει έναν διαρρήκτη να ξανασκεφτεί τις επόμενες ενέργειές του μιας και το ποσοστό του ρίσκου να γίνει αντιληπτός αυξάνεται.

Προσοχή στην πυλωτή

Εάν στην πολυκατοικία υπάρχει πυλωτή που χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ, καλό είναι να δείχνετε την απαραίτητη προσοχή πριν αποβιβαστείτε από το όχημά σας. Μία ματιά στους καθρέφτες μπορεί να φανερώσει κάτι ασυνήθιστο (π.χ. μία σκιά).

Συναγερμός

Δεν μιλάμε για απλό συναγερμό. Αν έχετε ίντερνετ στο σπίτι και έναν υπολογιστή, όλα είναι εύκολα αφού ανά πάσα στιγμή θα έχετε σαφή εικόνα του χώρου σας ακόμα και στο smartphone σας. Σε κάθε περίπτωση, μην καθυστερήσετε αυτό το ζήτημα αφού όλα τα παραπάνω ενισχύονται κατά πολύ με την ύπαρξη ενός τέτοιου συστήματος ασφαλείας.

Συμπέρασμα

Όλες οι παραπάνω συμβουλές μπορούν να αποτρέψουν την προσέγγιση του σπιτιού σας στην πολυκατοικία που μένετε. Βέβαια, ο συναγερμός αποτελεί την πιο σίγουρη λύση μιας και σας εξασφαλίζει συνεχή ασφάλεια ακόμα και όταν δεν βρίσκεστε στο σπίτι σας. Δεδομένου και του κόστους το οποίο διαμορφώνεται από τις δικές σας ανάγκες, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα προηγμένο σύστημα ασφαλείας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως θα αμελήσετε τις υπόλοιπες συμβουλές ασφαλείας που αναφέρθηκαν παραπάνω.