Αν μένουμε μόνοι στο σπίτι μας απολαμβάνουμε την ελευθερία να ζήσουμε την ζωή όπως ακριβώς την θέλουμε και να πλάσουμε το χώρο μας όπως ακριβώς μας αρέσει. Μπορούμε να γυρίζουμε στο σπίτι ότι ώρα θέλουμε και δεν χρειάζεται να μοιραζόμαστε το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης με κανέναν.

Βέβαια το να μένει κανείς μόνος του έχει κάποια ρίσκα τα οποία πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά αν επιθυμούμε να παραμείνουμε ασφαλής.

Μην διαφημίζετε ότι μένετε μόνοι σας

Οι περισσότεροι πιστεύουμε πως προσέχουμε αρκετά όλα όσα λέμε και δεν δίνουμε πολλές πληροφορίες στους γύρω μας. Πιθανότατα όμως τα πράγματα να μην είναι έτσι ακριβώς. Θα πρέπει να προσέξουμε πολύ όλες εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που μπορεί να προδώσουν πως στο συγκεκριμένο διαμέρισμα μένει ένας μόνο άνθρωπος. Αλλάξτε το όνομα στο κουδούνι, την ετικέτα στο γραμματοκιβώτιο και αν διαθέτετε τηλεφωνητή χρησιμοποιήστε ένα μήνυμα χρησιμοποιώντας το εμείς και όχι το εγώ.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Είναι πολύ εύκολο να ξεχαστούμε όταν χρησιμοποιούμε τα social media και να μας ξεφύγει κάτι που δεν θα έπρεπε. Ανεξάρτητα αν έχουμε προσέξει τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας, δεν αλλάζει το γεγονός πως μιλάμε σε 300 φίλους μας και 3 εκατομμύρια ξένους. Πριν ανεβάσετε κάποια δημοσίευση, ερωτηθείτε αν το post ή η φωτογραφία σας δείχνει πως είστε μόνος σας ή τι ώρα θα γυρίσετε στο σπίτι. Αποφεύγετε σχόλια του τύπου «Θα δουλεύω μέχρι αργά αύριο..» καθώς αυτή η πληροφορία σας εκθέτει σε κινδύνους.

Να λαμβάνετε προληπτικά μέτρα

Αναπτύξτε ορισμένα σχέδια ασφαλείας για διάφορες περιπτώσεις. Σκεφτείτε πως μπορείτε να βγείτε εκτός σπιτιού ξεκινώντας από οποιοδήποτε δωμάτιο, σε περίπτωση που ξεσπάσει κάποια φωτιά ή κάποια άλλη ανάγκη. Αν χρησιμοποιείτε υγραέριο ενημερωθείτε για τον σωστό τρόπο λειτουργίας και ετοιμάστε ένα κιτ με εργαλεία σε ένα εύκολα προσβάσιμο σημείο.

Γνωριστείτε με τους γείτονές σας

Φροντίστε να διατηρείτε μια καλή επαφή με τους γείτονες και προσπαθήστε να μοιραστείτε ορισμένες πληροφορίες για τη ζωή σας. Έτσι σε περίπτωση ανάγκης θα μπορούν να καταλάβουν πως κάτι δεν πάει καλά και θα ειδοποιήσουν τις αρχές.

Λάβετε μέτρα ώστε το σπίτι σας να δείχνει πάντα γεμάτο

Δεν χρειάζεται να φαίνεται πως μένετε μόνοι σας σε καμία περίπτωση. Μπορείτε με ορισμένους απλούς τρόπους να δείξετε πως στο σπίτι υπάρχει πάντα κόσμος. Χρησιμοποιήστε αυτόματους χρονοδιακόπτες για να αναβοσβήνουν τα φώτα και η τηλεόρασή σας μέσα στην ημέρα.

Εξοπλιστείτε με ένα σύστημα ασφαλείας

Ένα σύστημα συναγερμού συνδυαστικά με ένα σύστημα καμερών ασφαλείας θα σας προσφέρει πολλά εργαλεία για να αντιμετωπίσετε κάθε είδους απειλή. Μπορείτε να συνδέσετε τον συναγερμό σας με το Κέντρο Λήψης Σημάτων ώστε να ειδοποιηθεί αυτόματα η Αστυνομία σε περίπτωση που κάποιος παραβιάσει το σπίτι σας. Χρησιμοποιώντας το κινητό σας τηλέφωνο μπορείτε ανά πάσα στιγμή να βλέπετε τις κάμερες στο σπίτι σας, έχοντας πλήρη εποπτεία.